Hyresgästernas berättelser

Måste barnen byta skola igen?

Efter en lång bytesprocess lyckades vi äntligen byta vår dåvarande lägenhet i Fredhäll mot vår nuvarande lägenhet på Torsgränd. Bytesprocessen var väldigt egendomlig och varnings klockorna lät lite tyst när inga reparationer skulle göras åt sprickorna i badrummet, de slitna golven, väggarna och alla andra skavanker som fanns. Allt skulle vi få bekosta själva…

Men vi behövde något större för barnens skull och Torsgränd är ju en fantastisk plats för barn. Vi frågade en extra gång, är det något som ska göras med huset de närmsta åren.. stambyten, reparationer, fasadarbeten eller något annat som kommer att påverka vårt boende?

 

– Ingenting skulle göras.

 

Så vi ansökte om skolbyte för barnen. Något som var uppslitande för dem, men då vi visste att vi skulle bo kvar länge så kändes det helt rätt. De skulle komma att få hela sitt liv här i området.

 

Vi frågade om vägbygget och blev hänvisade till Stockholms stad.

 

Vi flyttade in (Sommaren 2011) och barnen började på Lilla Adolf Fredriks skola. Vi trivdes alla i lägenheten. Vårt hem där vi planerade att bo resten av vårt liv. En lättnad över att inte behöva bekymra sig över sitt boende infall sig.

 

Snart började man höra att de var en del grannar som aldrig fick hjälp när något var trasigt. Fuktskador efter snösmältningarna togs inte om hand. Man började undra varför inte fastighetsägaren tar hand om huset? Man såg synliga fel, sprickor, mögel och fuktskador runt om i huset men inget togs omhand. Vi frågade åter om våra sprickor i badrummet men fick ingen hjälp.

 

Snart började flytspackelfrågan cirkulera kring de boende. Vi mailade de ansvariga och frågade om vi kunde få vår lägenhet testad. De skulle se vad kunde göra. Mail efter mail skickade vi för att se om de hade sett över vår fråga men vi fick ingen respons. Helt plötsligt hade de bestämt vilka lägenheter som skulle testas. Vissa värden var tydligen väldigt höga. De värst drabbade skulle bli permanent evakuerade. Men sen så gjorde de om testerna och fann att det inte var någon fara. Ändå så evakuerades en familj… testsvaren ville fastighetsägaren inte lämna ut. Varför undrade man? Snart skulle det vara väldigt tydligt.

 

Efter att först ha presenterat en saneringslösning så släppte AFA Fastigheter bomben, att de ser över möjligheten att riva huset.  Ritningar skickades in till stadsbyggnadskontoret och vi fick sen läsa protokollet från AFAs samrådsmöte med husets Kontaktkommitté.

De ville bygga bostadsrätter och det enda som kunde få dem att släppa rivningstanken var Stockholms stads politiker.

 

Uppgivet undrar vi nu var vi ska bo. Måste barnen byta skola igen? Hur ska vi få ihop livspusslet?

 

Kan en Fastighetsvärd efter att ha köpt ett hus med vetskapen av dess skick kunna vanvårda ett hus till den grad att de får riva det för att tjäna pengar? Är ju praxis utomlands. Men ska det verkligen få ske i Stockholm?

 

/Tvåbarnsfamilj på Torsgränd.

 

 

Besviken över att fastighetsägaren ljugit.

 

Vi flyttade in till Torsgränd december 2011. Efter 2½ år av aktivt bostadsletande så bytte vi båda våra lägenheter, en 2:a i Traneberg och en 1:a i Vasastan till en 3:a på Torsgränd. Det var inte en självklarhet att flytta ifrån min 2:a i Bromma där vi båda hade bott. Lägenheten var unik med både sjö utsikt och utsikt över skogen samt ingen insyn men efteråt kändes det rätt att slippa ha en liten lägenhet mitt i stan som stod outnyttjad.

Flyttlasset gick i december 2011 och under våren så kände vi att vi hade gjort ett bra byte för oss. Vi hade nu en lägenhet där vi kunde rota oss och bilda familj. Under våren 2012 så kallades samtliga hyresgäster i fastigheten till ett möte i den gemensamma lokalen där det var en stormig debatt om de dåliga förhållandena i lägenheterna. Jag blev väldigt förvånad över att höra hur illa ställt det var med mina grannars lägenheter då vår lägenhet är i väldigt bra skick Vi dessutom hade frågat när vi skrev på hyreskontraktet om det var några problem med fastigheten och om den skulle renoveras inom en snar framtid. Vi poängterade att vi inte var intresserade av att flytta till ett hus som skulle renoveras och hyrorna höjas, men vi blev lovade att något sådant inte skulle ske de närmsta 30 åren.

Besvikelsen över att fastighetsägaren ljugit för oss blev inte mindre när vi i februari 2013 var på ett möte med AFA Fastigheter fick reda på att AFA Fastigheter kunde tänka sig att riva Sabbatsberg 22, något Lars Edberg från AFA Fastigheter, på mötet sa låg långt fram i tiden men i realiteten så hade AFA Fastigheter redan lämnat in ansökan om ändring av detaljplanen för kvarteret. Allt utan att fråga vad det var hyresgästerna ville.

Framtiden för oss är väldigt osäker, vi vet inte om vi ska bilda familj och skaffa en dagisplats i någon av de förskolor som finns i huset eller om vi nu måste börja leta lägenhet igen för att om 2½ år hitta någon lägenhet vi kan tänka oss att leva långsiktigt i.

 

Simon Rhodin Torsgränd 7.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>