Sammanfattning av hyressgästernas senaste möte med AFA Fastigheter

Möte med AFA Fastigheter

Mötet med AFA Fastigheter i Bonniers Conference center påbörjades med att en kvinna från Aktiv Bo klev upp på scenen och redovisade dom svar som Aktiv Bo fått in av en enkätundersökning dom skickat ut till dom boende på Torsgränd. I den framkom att hyresgästerna på Torsgränd stortrivdes i kvarteret men vantrivdes med AFA Fastigheter som hyresvärd. När Aktiv Bo började dra ut på tiden så påpekade hyresgästerna att vi faktiskt var där för att dom ska riva Torsgränd och inte för att lyssna på svar från en undersökning.

Det hela rundades snabbt av och Siv Wikström, mäklaren från Mäklarhuset som är inhyrd av Savills Fastighetsförvaltning för att kunna skriva lockande beskrivningar om evakueringslägenheter, klev upp på scenen.

Siv Wikström från Mäklarhuset.

Siv berättade att AFA Fastigheter i samråd med Savills lyckats med att förmedla hela 5 lägenheter på ett år till dom boende på Torsgränd som permanenta evakueringslägenheter. Siv berättade också att ett par av dom som flyttat från Torsgränd hamnat i ett undermåligt hus i AFA Fastigheters bestånd som skulle totalrenoveras om ett år. Att förflytta hyresgäster från Torsgränd till ett undermåligt hus var tydligen inte så bra för AFA Fastigheter så nu hade AFA Fastigheter och Savills skrivit ett avtal med Stockholms stads bostadsförmedling så att Bostadsförmedlingen kan hjälpa dom boende på Torsgränd med nya lägenheter.

Vad detta innebär är nog att dom bostadssökande i Stockholm får klara sig utan lägenheter förmedlande av Bostadsförmedlingen under några år eftersom alla deras lediga lägenheter kommer att gå till boende på Torsgränd i första hand. Samtliga med förtur till attraktiva lägenheter i Stockholms innerstad.

AFA Fastigheters chefsförvaltare Lars Edberg klev snabbt uppkallad på scenen av uppretade hyresgäster när mäklaren Siv Wikström försökte sig på det taffliga om att uttala sig om hyreshuset på Torsgränds status.

Lars Edberg förklarade för hyresgästerna att AFA Fastigheter kommer att beräkna vilket som ger mest vinst till företaget när man vet hur högt man får bygga. Att sanera Torsgränd på samma sätt som dom sanerat Enskededalen (med en epoxyförsegling), Rissne och andra hus med flytspackel innehållandes kassein (med buntonmatta), var inte aktuellt då ”börjar man borra i golvet så kommer problemen tillbaka”.

Dom häpna hyresgästerna undrade nog tyst för sig själva vad det var Lars Edberg borrade för i sitt golv hemma (strippstång?) och hur vanligt det var, men ingen hade någonsin hört talas om att en hyresgäst borrar sig igenom ett parkettgolv.

Alla lägenheter är inte hälsovådliga.

Sedan så konfronterades Lars Edberg med att alla lägenheter på Sabbatsberg 22 inte innehöll kasseinhaltigt flytspackel. Det var något Lars Edberg väl visste om men underlåtit sig att informera dom boende om. På frågan om hur många lägenheter i fastigheten som inte var byggt med det hälsovådliga flytspacklet ville Lars inte ge ett direkt svar, vilket tyder på att det är en majoritet av lägenheterna som inte behöver saneras.

Inte så mycket nytt förutom det ovanstående kom fram vid mötet och det är en parodi att AFA Fastigheter skickar fram Lars Edberg som klagomur när det inte är Lars som tagit beslutet om att riva Torsgränd.

Vi som bor här tycker att det minsta AFA Fastigheter och moderbolaget AFA Försäkring kan göra är att låta repektive bolags VD Tomas Ingmarsson, Maj-Charlotte Wallin samt hennes efterträdare medverka på dom framtida mötena.

Att AFA Sjukförsäkringars VD kommer att medverka på framtida möten är ganska osannolikt då AFA Sjukförsäkringar är livrädda för dålig publicitet. Därför har dom anlitat en av Sveriges största PR Byrå bara för att ta hand om ärendet Torsgränd, det utöver deras interna PR avdelning som titt som tätt snokar i dom boendes som hörs högst privatliv.

 

Epilog.

Tidningen Vi i Vasastan var över till Torsgränd och gjorde ett reportage om dom boende. I reportaget så intervjuades Lars Edberg där han bekräftade att AFA var ett försäkringsbolag och att dom kommer att göra det som är bäst för bolaget, inte för hyresgästerna. Artikeln finns att läsa här.

Det här inlägget postades i AFA Fastigheter, AFA Fastigheter i media, AFA Försäkringar, AFA Sjukförsäkringar, Savills, Torsgränd, Torsgränd i media. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>